luni, 13 iulie 2009

Operatorii de telefonie mobila protesteaza vehement fata de initiativele Bruxelles-ului

Operatorii de telefonie mobila protesteaza vehement fata de initiativele Bruxelles-ului, miliardarul Warren Buffet intra in actionariatul Goldman Sachs, cerere din pietele emergente sustine vanzarile de autocamioane, planul de salvare a pietei financiare genereaza apeluri pentru reglementare suplimentara, fondurile mutuale sunt afectate de restrictionarea vanzarilor short, cel mai de succes fond speculativ al momentului pariaza in continuare impotriva Barclays iar EDF urmeaza sa preia British Energy. Acestea sunt numai cateva dintre titlurile presei internationale de miercuri, consultate de The Money Channel.



"Operatorii de telefonie mobila, in conflict cu Bruxelles-ul", este un titlu din Finanical Times. Marile companii de telefonie mobila au intrat in conflict autoritatile europene, in urma expunerii planurilor de reducere a tarifelor la serviciile de internet pe telefoane mobile. In acelasi timp, Comisia Europeana intentioneaza sa determine operatorii sa reduca tarifele la mesaje text transmise de catre clienti in roamning, in interiorul Uniunii Europene. "Clientii trebuie in sfarsit sa beneficieze de avantajele pietei unice in sectorul telecom. Costurile de roamning trebuie sa se justifice...in caz contrar, vor disparea." a declarat ieri, comisarul european pentru telecomunicatii Viviane Reading. Marii operatori de telefonie mobila, in frunte cu France Telecom au protestat vehement fata de intentiile Bruxelles-ului.


"Buffett intra in actionariatul Goldman Sachs", titreaza Financial Times. Goldman Sachs urmeaza sa obtina 5,7 miliarde de dolari de la Warren Buffett dar si de la alti investitori, in efortul de consolidare a bazei financiare. Mutarea marcheaza primul pas in tranzitia de la banca
de investitii la holding bancar reglementat de catre Rezerva Federala. Reprezentantii Goldman au declarat marti seara ca au ajuns la un acord cu Berkshire Hathaway, pentru vanzarea unui pachet preferential de actiuni, contra sumei de 5 miliarde de dolari
.

Oracolul din Omaha isi rezerva de asemenea dreptul de a cumpara un pachet de actiuni suplimentar, tot in valoare de 5 miliarde de dolari. In acelasi timp, Goldman Sachs intentioneaza sa mai vanda participatii de 2,5 miliarde de dolari, prin intermediul unei oferte publice. Acordul reprezinta o schimbare de strategie pentru Buffett, care pana de curand a evitat sa investeasca in firme
de pe Wall Street.

Ultimul demers de acest gen a fost intreprins in urma cu aproape 2 decenii, atunci cand a ajutat la salvarea Salomon Brothers. Tranzactia anuntata ieri pare sa fie una foarte avantajoasa pentru cel mai influent investitor din lume. Pachetul preferential de actiuni ii va aduce anual dividende de 10%. Chiar daca Goldman Sachs are posibilitatea sa rascumpere oricand participatiile, va fi nevoita sa plateasca 10% in plus
. In ceea ce priveste optiunile de care dispune Buffett, acestea pot fi exercitate pe o perioada de 5 ani, la pretul de 115 dolari pe titlu, sub nivelul de 125 de dolari pe actiune, cat a fost pretul de inchidere de ieri. In urma anuntului, actiunile Goldman au castigat teren, ceea ce subliniaza respectul actorilor din piata pentru miliardarul american. Analistii considera ca parteneriatul cu Buffet reprezinta un sprijin important intr-o perioada in care "cash is king".

Seful Goldman Sachs, Lloyd C.Blankfein a declarat: "Suntem foarte multumiti de acest acord, avand in vedere relatia noastra veche cu cel mai admirat si de succes investitor al lumii. Aceasta investitie este de natura sa consolideze capitalizarea si baza noastra de lichiditati". La randul sau, Buffett a spus:" Goldman Sachs este o institutie de exceptie. Detine o franciza de exceptie si o traditie veche de super-performanta".

"Pietele emergente sustin vanzarile de autocamioane", titreaza Handelsblatt. Chiar daca volumul de vanzari in Statele Unite si Europa inregistreaza un recul semnificativ, producatorii de autocamioane nu au prea multe motive de pesimism. Asta pentru ca in piete precum Brazilia, Rusia, India sau China cererea este in continua crestere. In momentul de fata, una din doua masini de tonaj greu este destinata acestor piete.

"Planul de salvare da nastere nevoii de reglementare suplimentara", titreaza cotidianul The Wall Street Journal. In cadrul audierilor care au avut ieri loc in senatul american, Presedintele Comisiei pentru Valori Mobiliare, Christopher Cox, a vorbit despre "un vid imens din punct de vedere al reglementarilor, care trebuie acoperit de urgenta". El a facut astfel apel la oficialii din Washington pentru o supervizare mai stricta a instrumentelor financiare exotice care pana mai ieri erau nereglementate. In acelasi timp, democratii din Congres vor sa determine guvernul sa impuna restrictii la pachetele salariale ale executivilor din sistemul financiar. Ei intentioneaza de asemenea sa permita autoritatilor de resort sa intre in actionariatul anumitor companii, in cadrul efortului de sprijin al pietei financiare.

Candidatul republican la presedintie, John McCain, s-a declarat marti in favoarea limitarii remuneratiei sefilor de pe Wall Street. Audierile de marti au fost destul de tensionate. Secretarul pentru trezorerie, Henry Paulson a declarat: "Nu am fost niciodata un sustinator al interventionismului. Cred insa ca ne confruntam cu o situatie fara precedent si avem nevoie de masuri fara precedent. Nu exista alta cale de a stabiliza pietele. Avem nevoie de interventie guvernamentala. Parlamentarii nu i-au primit cu bratele deschise pe oficialii care au venit sa ceara bani, respectiv Ben Bernanke si Henry Paulson. Se pare ca majoritatea alesilor vor sprijini totusi initiativele propuse. Mai mult, atat republicanii cat si democratii par sa fi facut progrese, in special in ceea ce priveste pachetele salariale ale executivilor. Acestea sunt vazute ca fiind generatoare de risc, avand in vedere ca sunt corelate cu performantele companiei.

Tot din Wall Street Journal mai aflam ca interdictiile aplicate vanzatorilor short afecteaza si fondurile mutuale. Aceste institutii care se auto-descriu ca fiind "neutre fata de piata", practica adesea short sellingul, ceea ce practic inseamna ca imprumuta actiuni pentru a le rascumpara ulterior la un pret
mai mic. In ultimii ani, aceste companii au inceput sa imite strategiile fondurilor speculative, in speranta de a imbunatati performanta. Potrivit unui studiu Morningstar, in momentul de fata exista 64 de fonduri mutuale care aplica tehnici tip "long-short" si 41 de fonduri ultra-conservatoare care indica o performanta buna atunci cand actiunile scad.

Tot despre strategii de vanzare short putem citi si in sectiunea economica a cotidianului The Times. In ciuda interdictiei impuse de arbitrul pietei din Marea Britanie, anumite fonduri speculative isi pastreaza pariurile pe scaderea titlurilor bancare pe bursa londoneza. Printre acestia se numara chiar Paulson and Co, cea mai de succes firma de profil din ultima perioada. Seful fondului, John Paulson a castigat anul trecut nu mai putin de 3 miliarde de dolari prin anticiparea crizei subprime si pozitiile short detinute pa anumiti emitenti financiari. Valoarea activelor administrate au crescut de la 12,5 miliarde de dolari in 2007 la 28 de miliarde de dolari in ianuarie 2008. Paulson and Co, alaturi de un alt fond speculativ au pariat masiv pe deprecierea titlurilor Barclays in Anglia. Compania si-a publicat ieri pozitiile detinute pe actiunile bancii, in valoare de 374 de milioane de lire sterline, respectiv 1,18% din capitalizare.

Tot din The Times mai aflam si despre minimul record atins ieri de actiunile Bradford and Bingley in urma revizuirii in scadere a ratingului de catre Fitch sau despre confirmarea iminenta a preluarii British Energy de catre EDF. Acordul in valoare de 12,4 miliarde de lire sterline urmeaza sa fie anuntat in cursul zilei de miercuri.