luni, 13 iulie 2009

Tăriceanu participă la deschiderea oficială a fabricii Nokia de la Cluj

Unitatea de producţie din comuna Jucu a concernului finlandez Nokia va fi deschisă oficial în cursul dimineţii de miercuri, în prezenţa premierului Călin Popescu-Tăriceanu, în cadrul festivităţii care va avea loc cu acest prilej urmând să fie prezentate principalele momente parcurse în construcţia fabricii şi începerea procesului industrial.

Oficialii Nokia au declarat, la data demarării lucrărilor pentru unitatea din Jucu, că judeţul Cluj a fost ales pentru noua sa fabrică datorită disponibilităţii forţei de muncă bine pregătite, bunelor conexiuni logistice interne şi externe, eficienţei generale, a tradiţiei industriale îndelungate din zonă, precum şi ca urmare a posibilităţii de a construi un parc industrial pentru a găzdui furnizorii şi partenerii companiei
.

Lucrările de construcţie la fabrică au început în luna iulie 2007, iar prima etapă a fost finalizată într-o perioadă record de doar şapte luni. De asemenea, cea de-a doua etapă a construcţiei s-a desfăşurat conform planului stabilit. Potrivit oficialilor clujeni, acordul cu Nokia are o valabilitate de 30 de ani, iar pentru toată această perioadă investitorul va fi scutit de impozitul pe imobile.

Prima linie tehnologică pentru asamblarea telefoanelor mobile a fost inaugurată la 10 februarie 2008. Vicepreşedintele Nokia, Juha Putkinanta, a demonstrat că primul telefon Nokia făcut la Jucu funcţionează, sunându-l pe ambasadorul Finlandei în România, Tapio Saarela.

Compania finlandeză Nokia a fabricat la Jucu, în primele trei luni de la începerea producţiei, un milion de telefoane mobile. Muncitorii fabricii realizează, la ora actuală, cinci telefoane mobile într-o singură secundă. Concernul finlandez produce la Jucu telefoane mobile Nokia 1200.

În perioada de producţie maximă, Nokia va avea 3.500 de angajaţi, însă estimările Agenţiei pentru Ocupare a Forţei de Muncă vorbesc de 15.000 de persoane, cifra incluzând şi salariaţii firmelor partenere. Până la sfârşitul anului 2008, Nokia România va avea 1.200 de angajaţi pe linia de producţie.

Investiţia în judeţul Cluj a Nokia este de 60 de milioane de euro
, dar, împreună cu partenerii firmei, furnizori de echipamente, ambalaje şi tipărituri, banii aduşi în România ajung la 200 de milioane. Primele trei companii furnizoare pentru Nokia care au intrat, în 2008, în Parcul Industrial Tetarom din Jucu au fost joint venture-ul finlandez Elanders şi Hansaprint, compania Stora Enso, tot din Finlanda, şi compania chineză BYD.

Reprezentanţii companiei au anunţat că modelele de telefoane produse
în serie la fabrica din Jucu vor avea ca destinaţie pieţele din EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa), inclusiv România.

La începutul acestui an, John Guerry, manager Nokia România, declara că Nokia va avea un viitor îndelungat în România.

"Când am decis să construim o fabrică în România, am luat în considerare mai mulţi factori. Faptul că putem angaja personal foarte competent în domeniul tehnic, că piaţa are un interes ridicat în tehnologie şi un procent ridicat de utilizatori de telefonie mobilă. Astfel de factori sunt luaţi în considerare când se decide deschiderea unei fabrici noi, nu numai costurile, a spus Guerry.

Compania finlandeză Nokia, cel mai mare producător de telefoane mobile din lume, este şi un valoros brand european, estimat la 38,238 miliarde de euro, potrivit unui studiu al Institutului European pentru Branduri. Nokia este urmată în clasamentul european al celor mai valoroase branduri de compania franceză de bunuri de lux LVMH. Pe locul trei este situat grupul britanic Vodafone.

Concernul finlandez Nokia deţine o cotă de piaţă de 40% la nivel mondial, iar compania a avut un profit de 1,84 miliarde de euro în 2007, faţă de 1,27 de miliarde de euro în anul precedent.