marți, 31 martie 2009

Exportul de marfuri moldovenesti a crescut

In ianuarie-februarie 2008 activitatea de comert exterior a Republicii Moldova, comparativ cu perioada similara a anului 2007, a inregistrat o evolutie dinamica. In acest rastimp exporturile au sporit cu 29,3 la suta, iar importurile - cu 34,8 la
suta, informeaza Biroul
National de Statistica.

Astfel, potrivit Marianei Ene, sefa de directie la BNS, in primele doua luni ale acestui an, exportul de marfuri din R. Moldova a fost estimat la 212,5 mln de dolari SUA. In aceasta perioada livrarile de marfuri autohtone destinate tarilor Uniunii Europene au fost in crestere cu aproape 22 la suta, iar cele destinate statelor CSI s-au majorat de 1,6 ori, comparativ cu ianuarie-februarie 2007.

Principalele tari-partenere ale Republicii Moldova in derularea exporturilor au fost Rusia, Romania, Italia, Ucraina, Belarus, Germania, Polonia, Franta etc.

Numai pe parcursul lui februarie a.c. exportul de marfuri din R. Moldova s-a cifrat la aproape 124 mln de dolari SUA sau cu circa 40 la suta mai mult fata de luna precedenta si cu 36,5 la suta mai mult, comparativ cu februarie 2007, a subliniat
sursa citata.

In ianuarie-februarie 2008 importul total de marfuri in Moldova a fost estimat la peste 632 mln de dolari SUA.

Gradul de acoperire a importurilor cu exporturi, in primele doua luni ale acestui an, a fost de 33,6 la suta fata de 35 la suta, in ianuarie-februarie 2007.

Mariana Ene a precizat ca datele sus-mentionate nu includ operatiunile de export-import ale intreprinderilor si organizatiilor din partea stinga a Nistrului si mun. Bender.