PC, PDL si PSD au sponsorizat mitingul de protest de la
Palatul Victoria * Liderul PPPS a apreciat ca orice ajutor, fie si in campanie
electorala, este binevenit
Pensionarii din cadrul Aliantei Pensionarilor din Romania, din diferite zone ale tarii, au fost adusi ieri cu autocare sponsorizate de partidele politice de opozitie la Bucuresti pentru a protesta in fata sediului Guvernului. Nemultumiti de nivelul pensiilor, ei au cerut acordarea grupelor de munca I si II in cadrul recorelarii pensiilor, iar cosul minim sa fie de opt milioane de lei pe luna. Pensionarii au recunoscut ca au fost ajutati sa ajunga in fata Palatului Victoria de PC, PDL si PSD.
Tariceanu regreta
Premierul Calin Popescu Tariceanu a catalogat acest lucru ca regretabil. Intrebat daca prezenta membrilor Partidului Popular si pentru Protectie Sociala (PPPS) la protestul pensionarilor este un fel de campanie electorala, liderul Aliantei Pensionarilor pentru Conciliere din Galati, Toader Cristea, nu a negat. "Noi suntem apolitici, am apelat la toate partidele politice sa ne ajute, daca cei de la Partidul Popular si pentru Protectie Sociala au decis sa procedeze astfel, este treaba lor. Da, intr-adevar, poate fi interpretata actiunea lor ca o campanie electorala", a precizat Toader. Membrii PPPS au cerut pensionarilor sa-i voteze, promitandu-le un trai mai bun. "Facem apel la toti pensionarii din Romania. Treziti-va, noi ne hotaram soarta, 6000 de pensionari suntem in stare sa conducem Romania", a spus un lider al PPPS.
"Valoarea mult trambitata de 45% este o pacaleala, nu ar trebui sa se puna problema ca ii depasim pe cei care muncesc. Noi ar trebui sa avem pensii de minimum 1500 de lei ca sa fim la nivelul anului 1989", a explicat Toader. Protestatarii au purtat pancarte pe care scria: "Cerem demisia ministrilor pensionarologi", "Dati-ne inapoi grupele I si II", "La cota unica de impozitare, sistem unic de pensii".
Omenie electorala
Referindu-se la majorarea pensiilor, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, ieri, ca aceasta nu reprezinta pomana electorala si nici un populism al Guvernului. "Recomand tuturor celor care cred ca Guvernul e populist sa spuna ce trebuie sa facem cu banii
de pensii. Noi nu luam banii din alta parte sa dam pentru pensii," a spus Vosganian. El a adaugat ca a transforma pensionarii intr-un instrument de lupta politica este "imoral". Valoarea punctului de pensie a fost majorata anul trecut de Guvern cu 30%, cu incepere de la 1 noiembrie 2007, si a crescut din nou de la 1 ianuarie 2008, la 581 lei. Urmatoarea etapa de majorare a pensiilor a fost programata pentru 1 ianuarie 2009. Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a anuntat insa saptamana trecuta ca data
de majorare a pensiilor ar putea fi devansata pentru luna noiembrie sau decembrie 2008, in cazul in care excedentul la bugetul asigurarilor sociale, calculat in prezent la circa 83 de milioane de euro, se va mentine. El a aratat astfel ca punctul de pensie ar putea sa creasca, din noiembrie sau decembrie, de la 581 de lei la 740-760 de lei, in functie de nivelul salariului mediu brut pe economie in 2009. Ministrul a precizat ca la finalul primului semestru al anului se va cunoaste sigur daca pensiile pot fi majorate inainte de termenul stabilit. Posibilitatea majorarii pensiilor inainte de termen a fost mentionata, saptamana trecuta, si de ministrul Economiei si Finantelor, care a aratat ca decizia va fi luata in functie de resursele bugetare.
Olteanu cere ancheta
Si coordonatorul campaniei electorale a PNL, Bogdan Olteanu, a acuzat ieri PDL si PSD ca practica metode FSN-iste de mita electorala, dandu-le pensionarilor de la Galati bani sa vina la mitingul din Bucuresti si le-a cerut autoritatilor competente sa verifice natura banilor dati pensionarilor. "Cerem Autoritatii Electorale Permanente sa verifice daca modul in care s-au dat bani celor care au venit de la Galati este legal
sau nu, cerem Curtii de Conturi sa verifice daca au bani publici cei care au fost utilizati in aceasta actiune, nu cerem nimic DNA, pentru ca nu are nici un rost", a precizat Olteanu. Mai multi oameni politici si analisti au apreciat insa ca majorarea pensiilor inainte de 2009 ar reprezenta o masura electorala a Guvernului in vederea alegerilor parlamentare, programate pentru toamna acestui an.