Curtea de Apel Bucureşti a reţinut, în motivarea deciziei prin care nu i-a acordat lui Cozma despăgubiri mai mari de 10 mii de euro, că deşi liderul minerilor a stat în arest ilegat 178 de zile, el a avut de câştigat 10 ani de libertate, printr-un act de clemenţă al şefului statului, Ion Iliescu.
"Chiar dacă a fost reţinut nelegal 178 de zile, el (n.n. Miron Cozma) este beneficiarul a 10 ani de libertate acordaţi prin clemenţa unei autorităţi a statului, ceea ce, prin comparaţie, reprezintă în mod cert un câştig (chiar dacă acestă libertate a fost restrânsă prin 178 de zile de detenţie nelegală)", se arată în motivarea instanţei, care a apreciat ca nefondat apelul declarat de Miron Cozma, în care acesta reclama
faptul că daunele acordate de Tribunalul Bucureşti, în cuantum de 10.000 de euro, sunt prea mici, în raport de prejudiciul suferit.
Curtea de Apel Bucureşti mai arată faptul că suma de 10.000 de euro nu a fost stabilită în mod arbitrar. "Acest cuantum a fost stabilit la
o sumă rezonabilă, având în vedere situaţia specială în carea fost arestat reclamatul şi faptul că, cu toate circumstanţele graţierii care i-au fost în mod cert favorabile, s-a stabilit judiciar existenţa unei detenţii nelegale de 178 de zile", mai apreciază magistraţii Curţii de Apel.
Curtea de Apel Bucureşti mai arată, în motivarea deciziei de respingere şi a apelului declarat de Ministerul de Finanţe, că suma acordată cu titlul de daune morale pentru cele 178 de zile nu este "exagerat de mare", mai ales că prejudiciile psihice suferite de Miron Cozma şi de familia sa au fost dovedite prin administrarea
unui probatoriu complex. Instanţa mai arată că asupra stării de arest ilegal s-a pronunţat deja o instanţă, şi anume Judecătoria Craiova, a cărei sentinţă penală este irevocabilă.
În baza acestor considerente, Curtea de Apel Bucureşti a apreciat că acţiunea lui Miron Cozma, de a cere despăgubiri pentru cele 178 de zile în care a fost reţinut ilegal, este admisibilă, în temeiul articolului 504, alineat 2, Cod procedură penală (Cpp), potrivit căruia "are dreptul la repararea pagubei şi persoana care, în cursul procesului penal, a fost privată de libertate ori căreia i s-a restrâns libertatea în mod nelegal".