duminică, 16 august 2009

UE dă cartonaş roşu finanţei statului român

Consiliul miniştrilor de Finanţe din UE a deschis procedura de deficit excesiv în cazul României. Comisarul Almunia îndeamnă Guvernul să respecte condiţiile din acordul cu FMI.

Consiliul miniştrilor de Finanţe din UE (Ecofin) a deschis procedura de deficit excesiv în cazul României, cerând Bucureştiului să îndeplinească angajamentele politice asumate prin acordul semnat cu Comisia Europeană (CE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), a declarat, ieri, comisarul pentru Economie şi Afaceri
Monetare, Joaquin Almunia. Ecofin a stabilit data de 7 ianuarie 2010 ca termen-limită până la care România, Letonia, Lituania, Malta şi Polonia trebuie să ia măsuri de corectare a deficitelor bugetare.

În acest moment, la Palatul Victoria se discută posibilitatea unei solicitări de majorare a deficitului bugetar din 2009. Însă Comisia nu pare să fie dispusă la concesii.

Premierul Boc a spus, la sfârşitul săptămânii trecute, că va cere FMI şi CE să accepte un deficit bugetar mai mare pentru acest an, susţinând că sumele suplimentare vor fi folosite doar pentru investiţii. Unul dintre argumentele guvernanţilor este că economia
României s-ar putea contracta anul acesta cu peste 7%. Prognoza Comisiei, pe baza căreia s-a stabilit actualul deficit bugetar, indica o scădere economică de numai 4% la finalul anului.

Ecofin nu a primit încă nici o cerere de la autorităţile române de modificare a ţintei de deficit bugetar. „Nu am primit nici azi, nici ieri nici o cerere despre modificarea ţintelor de deficit bugetar (din partea autorităţilor române - n.r.)“, a precizat Almunia în cadrul unei conferinţe de presă, răspunzând întrebării venite din partea unui jurnalist.

Almunia a subliniat însă că România trebuie să facă eforturile la care s-a angajat
prin acordul negociat cu CE şi cu FMI, deoarece sprijinul financiar
care face parte din acord va fi dat numai odată cu îndeplinirea angajamentelor asumate. Bucureştiul s-a angajat să reducă deficitul la 5,1% din PIB (după standardul european ESA 95) în 2009, la 4,1% din PIB în 2010 şi la sub 3% în 2011. În cadrul acordului, nerespectarea calendarului ar putea duce la amânarea aderării României la zona euro, prevăzută pentru 2014.