luni, 23 februarie 2009

Americanii susţin că al-Qaida pregăteşte atentate „spectaculoase”

Atât statele europene, cât şi SUA şi Australia se tem de un val de atacuri teroriste

Incidentele din Marea Britanie au pus în stare de alertă numeroase ţări. În vreme ce Germania a anunţat public că există informaţii că teroriştii pregătesc atentate „de o deosebită gravitate” care ar putea viza această ţară, oficialii americani neagă că SUA ar fi ameninţată. Un raport secret relevă însă că reţeaua al-Qaida pregăteşte un atentat „spectaculos”.

În Franţa, ministrul de Interne, Michèle Alliot-Marie, i-a convocat pe toţi responsabilii securităţii interne pentru o „reuniune consacrată dis-pozitivelor şi mijloacelor luptei antiteroriste”. Gu-vernele australian şi norvegian au recomandat „cea mai mare prudenţă” cetăţenilor lor care călătoresc în Marea Britanie. Măsurile de securitate au fost întărite în aeroporturile în care traficul călătorilor este în creştere datorită perioadei vacanţelor de vară, informează AFP.

Şi autorităţile americane au anunţat, la rândul lor, o „întărire” a prezenţei poliţieneşti în avioanele care zburau în direcţia Marii Britanii şi în aeroporturile americane pentru a-i asigura pe călători de vigilenţa autorităţilor. De altfel, americanii şi-au exprimat o „îngrijorare extrem de precaută în timpul acestei perioade de vacanţă” din preajma sărbătorii naţionale din 4 iulie. Deşi secretarul american pentru securitate internă, Michael Chertoff, a precizat că nu există o ameninţare ‘’precisă’’ la adresa SUA, un raport secret al forţelor americane de ordine avertizează că reţeaua teroristă al-Qaida pregăteşte un atentat „spectaculos” în această vară, potrivit Mediafax. „Acest raport ne aduce aminte de avertizările şi informaţiile secrete pe care le-am primit în vara lui 2001”, a explicat un oficial pentru ABC News. În plus, oficialii forţelor americane de ordine au primit informaţii secrete, în urmă cu două săptămâni, care avertizau în legătură cu producerea unor atentate la Glasgow şi Praga, îndrep-tate împotriva „infrastructurii aeroportuare şi aparatelor de zbor”.

Spre deo-sebire de Statele Unite, Germania a avertizat în mod public că ţara s-ar putea confrunta cu un atentat de amploare, în vara aceasta. „Trebuie să avem în vedere, în viitorul apropiat, atentate de o deosebită gravitate şi aici. Germania se află, şi ea, în vizorul terorismului islamic”, a anunţat preşedintele Sindicatului Poliţiei germane (GdP), Konrad Freiberg. Această situaţie, a precizat Freiberg, este cauzată de faptul că „Germania şi-a intensificat activitatea în Afganistan prin recenta trimitere de avioane Tornado. Aceasta a sporit pericolul terorist pe teritoriul nostru”.