Ioana Lupea: "PNG nu este alceva decat o mutatie suferita de PRM, aparuta dupa aderarea Romaniei la NATO si UE".
La 4%, partidul lui C.V. Tudor se lupta cu irelevanta, dupa ce in 2000 ameninta presedintia Romaniei si se profila ca a doua forta politica. Sansa PRM de a intra in parlament la alegerile din 2008 este in marja de eroare a sondajelor de opinie.
O creatie a tranzitiei, incrucisare de laborator intre securisti, nationalist-comunisti si oportunisti de pripas, ca Nati Meir, PRM si-a epuizat puterea de atractie electorala in numai doi ani. Ceea ce nu inseamna ca specia va disparea: PNG nu este altceva decat o mutatie suferita de PRM, aparuta dupa aderarea Romaniei la NATO si UE. Si nu este exclus ca „sponsorii” PRM sa-si fi schimbat pariul pe Gigi Becali, stupefiant de usor acceptat in rolul de om politic de toata lumea - de la Viorel Hrebenciuc la Traian Basescu - si chiar incurajat sa si-l asume.
Trebuie spus ca PRM va muri, daca se va intampla ceea ce anunta sondajele de opinie, din cauze naturale. Romania Mare plateste incapacitatea sa de innoire - cu Olguta Vasilescu nu se face primavara -, de a-si exploata ponderea parlamentara in favoarea alegatorilor si sufera ca urmare a clonarii de catre Traian Basescu si Gigi Becali a discursului antisistem marca C.V. Tudor, el insusi in cadere in intentiile de vot (de la 13% in octombrie 2006, Gallup, la 10% in aprilie 2007, CSOP).
PRM nu a reusit sa ajunga la putere decat o scurta bucata de vreme, iar C.V. Tudor s-ar afla la a cincea candidatura pentru functia de presedinte, dupa patru esecuri. Ceea ce il face pe simpatizantul PRM sa simta ca-si iroseste din nou votul si sa se reorienteze spre figuri si formatiuni politice noi si cu mai multe sanse de finalizare, primele optiuni fiind PNG si PD.
Ca profil, alegatorii PRM si ai PNG au opinii antisistem identice, drenarea nemultumitilor Romaniei in bazinul electoral al lui Gigi Becali fiind un fenomen natural
. Nu numai aparitia PNG a dat un branci PRM pe scari, ci si Traian Basescu impreuna cu PD. Retorica justitiara a sefului statului a facut 46% din alegatorii PRM sa voteze „nu” la referendum, potrivit exit-pollului Insomar-Metro Media Transilvania, impotriva recomandarii partidului.
Aproape sigur o parte dintre acestia au facut deja pasul spre PD, satisfacuti si de retorica nationalist-ortodoxista a lui Emil Boc (vezi pozitia acestuia in legatura cu retrocedarea bunurilor catre Biserica Greco-Catolica si cu statutul minoritatilor nationale). In Transilvania PRM a ramas, potrivit unor studii sociologice neoficiale, cu doar 1,8%, in timp
ce PD a urcat la 16,5%, dobandind prima pozitie. Practic, adversarii politici ai UDMR in Transilvania au devenit democratii.
Cu sau fara vot uninominal, parlamentul de dupa alegerile din 2008 va fi diferit ca structura politica de cel actual, compus majoritar din forte politice in aparenta proaspete, dar cu originea in cele „vechi”. Locul PRM va fi luat probabil de PNG, al UDMR, de o alianta maghiara formata de Uniune cu opozitia condusa de Tokes Laszlo. PD si PLD se vor topi previzibil intr-un partid popular pro-prezidential, iar PNL
intr-o coalitie liberala croita impreuna cu Emil Constantinescu si PNTCD. Doar PSD si-a terminat transformarile. La vremuri noi, tot ei, cu alte etichete.