luni, 23 februarie 2009

PD şi PLD au format alianţa mda

D şi PLD au format alianţa mda

Democraţii şi liberal-democraţii au semnat, ieri, un protocol de colaborare politică. Protocolul nu are o valoare juridică, precum cel semnat în 2004 între PD şi PNL, şi prevede colaborarea la nivel naţional şi local, în opoziţie.

Acordul parafat în faţa presei de Emil Boc din partea PD şi Theodor Stolojan din partea PLD, prevede, printre altele, că în viitoarea campanie electorală pentru Parlamentul European, cele două formaţiuni nu se vor ataca reciproc dar nici nu vor merge împreună pe aceleaşi liste.

De asemenea, PD şi PLD se angajează să-i facă preşedintelui Traian Băsescu o nouă Constituţie şi o nouă Republică, alături de „societatea civilă”. Pe de altă parte, cele două formaţiuni promit că vor susţine legea lustraţiei pentru asanarea morală a societăţii.

După momentul semnării acordului, Theodor Stolojan a declarat că acest document reprezintă o primă etapă „pe drumul unificării forţelor de centru-dreapta”. "Deocamdată suntem două partide, PD şi PLD. PNL se află în pierdere de credibilitate, a făcut înţelegere cu AP şi PNŢCD.

E problema dânşilor. Dacă unele dintre acestea vor dori să vină în rând cu noi, să adere la valorile populare, vom discuta", a spus Stolojan. La rândul său, Emil Boc a spus, plin de importanţă, că protocolul duce mai departe „principiile şi valorile” Alianţei D.A., dar a refuzat să precizeze care a fost rolul jucat de preşedintele Traian Băsescu în procesul de apropiere dintre PD şi PLD.

Surse din partid susţin că protocolul a fost realizat şi semnat la presiunea preşedintelui Băsescu, care le-a cerut liderilor PD să renunţe la atitudinea distantă pe care o aveau faţă de PLD, dar şi pentru că era nevoie de un „subiect pentru presă acum, vara”.

Sursele ne-au mai declarat că săptămâna trecută s-au făcut primii paşi pentru ruperea juridică a Alianţei D.A, avocatul PD trimiţând PNL o notificare în acest sens. Este posibil ca în funcţie de procedurile care vor fi aplicate pentru desfiinţarea Alianţei, preşedintele Traian Băsescu şi fostul preşedinte PNL, Theodor Stolojan, să fie obligaţi să trimită instanţei o solicitare în acest sens.