luni, 23 februarie 2009

Sponsorizarile electorale aduc profituri garantate

Coincidenta sau nu, multe dintre firmele-sponsori in campania electorala din 2004 au obtinut ulterior contracte de milioane de euro

Cea mai eficienta reteta de castig financiar este investitia in campania electorala a unui partid cu structuri care nu mor niciodata. De preferat sa aveti firme in constructii. La o cotizatie de 30.000 de lei puteti beneficia de contracte de 30 de milioane de euro. Este evident si normal in Romania ca firmele ce au cotizat la campania partidelor politice sa fie cei mai importanti clienti ai banului public. "Saptamana Financiara" a realizat o investigatie privind evolutia firmelor care au donat bani partidelor in campania electorala din 2004.
Pentru cei care credeau ca partidele traiesc din donatii dezinteresate avem o veste proasta: nu e deloc asa! Firmele, asociatiile si diferitele persoane fizice care sponsorizeaza partidele au interese financiare si nu dau doi bani pe ideologii. Goana dupa putere este maxima inaintea campaniei electorale, iar agentii economici se impart brusc in doua categorii: membri de partid si agenti care doresc sa-si pastreze afacerile intacte sau macar pe un trend crescator. Asta chiar daca se va schimba conducerea politica. Este clar ca rapoartele privind cheltuielile din campaniile electorale si sursele de provenienta sunt doar partial adevarate.
Concret, se vede cum banii din contractele cu fonduri publice se intorc in donatii la partid. Mai mult, patronii au mai multe afinitati politice sau interese atat de puternice, incat fac donatii la doua sau chiar trei partide politice. Evident, rezultatele nu intarzie sa apara.
Exista totusi un segment pe care l-am omis intentionat si care ne-ar fi luat, probabil, mai mult decat spatiul aferent acestei editii - cel reprezentat de oamenii de afaceri si politicienii care au preferat sa faca donatii in nume propriu, si nu in cel al firmelor pe care le detin.

Diferenta de la uniune la partid e de... cateva firme
Pentru a lasa ce-i mai bun la urma, incepem cu clientela politica "abonata" la grupurile de interese ale formatiunilor etnice. Cele mai cunoscute sunt Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania (UDMR) si Forumul Democrat al Germanilor din Romania (FDGR). Pentru FDGR, societatea Wilhelm Geiger Romania a cotizat cu 20.000 lei in anul 2004. Sigur, este doar o coincidenta ca ulterior a primit contracte grase atat in Sibiu, cat si in tara. Valoarea totala a afacerilor derulate pe raza judetului Sibiu este estimata la 10 milioane euro, iar in toata tara la aproximativ 30 milioane euro. Si daca tot am amintit de Sibiu, putem adauga contributia societatii Concefa, un client fidel al contractelor PSD, care dupa alegeri s-a reorientat spre PD. Concefa a cotizat cu 2.775 lei, dar, comparate, contractele de reabilitare derulate cu banii Primariei Sibiu au acoperit din plin cotizatia. Numai reabilitarea sediului primariei a adus societatii aproape doua milioane euro. Contractele cu bani publici ale societatii Concefa sunt de peste cinci milioane euro, cele mai mari sume venind de la Ministerul Transporturilor - lucrari derulate pe Valea Oltului.
Firmele care au dat bani au stiut ca n-o fac de pomana, ci pentru a-si intoarce "investitia". Societatea Roseal SA a cotizat la UDMR cu 2.750 lei si a derulat contracte cu fonduri publice cu o valoare aproximativa de trei milioane euro. Principalele contracte se deruleaza cu societatea Nuclearelectrica SA. O alta societate cotizanta la UDMR este Viaduct SRL. La cei 5.000 de lei sponzorizare, contractele cu bani publici au curs bine si la ANL-uri in Odorheiul Secuiesc, dar si la construirea de poduri cum este cel de pe Tarnava Mare. Contractele totale s-au ridicat la aproape 2,5 milioane euro.

Democratii sunt adevaratii "liberali"
Daca ar fi sa ne luam dupa cuantumul cotizatiilor si forta societatilor comerciale care au oferit sponsorizari, atunci este clar ca adevaratii liberali ar trebui sa fie simpatizanti ai democratilor sau ai social-democratilor. Sumele oferite "la partid" ating cote destul de ridicate, dar nici contractele nu sunt de neglijat. Contransimex SRL a investit in Partidul Democrat 4.430 lei si s-a ales apoi cu contracte de subantrepriza in valoare de peste 15 milioane euro. Suntem iarasi siguri ca este doar o coincidenta. Numai de la CNADNR societatea Contransimex are licitatii castigate de aproape 12 milioane euro pentru reabilitarea unui drum national in zona Hateg, afacere luata in asociere cu societatea greceasca Prodeftiki.

"Studiile", preferate de Videanu si de sponsorii PD
Un alt sponsor consacrat (pe malul Dambovitei in special) este societatea Romair Consulting, care a donat 5.200 lei pentru campania democratilor. Contractele au luat avant considerabil dupa 2004, mai ales cu Primaria Bucuresti, dar si cu alte institutii publice. Suma estimativa a contractelor acestei societati este de aproximativ 10 milioane euro. Romair Consulting a castigat mai multe licitatii la Primaria Capitalei, pentru elaborarea unor studii de fezabilitate privind ecologizarea si dezvoltarea potentialului turistic de recreere si agrement al celor mai mari parcuri bucurestene: Carol, Tineretului, Herastrau si Cismigiu, toate in valoare de 300.000 euro. Acestora li se adauga si alte contracte de pana la 100.000 euro cu municipalitatea pentru servicii
de consultanta care, adunate, depasesc milionul de euro. Printre celelalte surse de bani publici mai sunt Primaria Arad, Consiliul Judetean Dambovita sau Primaria Sectorului 2.

Vesta Investment, tot pe la PD
Va mai aduceti aminte scandalul iscat de obligativitatea truselor medicale made in Romania, prevedere cuprinsa in noul Cod Rutier? Una dintre societatile acreditate sa vanda trusele (avizate de toate institutiile statului) este Vesta Investment. Numai ca, timp de cateva luni, a detinut monopolul pe piata. Bineinteles ca a cotizat la partid. Nu era o suma importanta, pentru ca oricum legea prevede un plafon maxim de finantare. Este vorba de doar 10.000 lei, dar, la o apreciere generala, acest scurt monopol a adus societatii castiguri de peste 20 milioane euro. Pe langa acest mic avantaj
, dat de cateva nesincronizari de la MAI, odata cu introducerea noului Cod Rutier societatea mai beneficiaza si de contracte cu majoritatea institutiilor statului care sunt obligate sa detina truse medicale de prim ajutor "de perete". Estimativ, contractele se ridica la aproape 30 milioane euro.

Romib, la masa euro
Tot de pe lista democratilor se mai remarca societatea Romib, cu o donatie de 20.000 lei si contracte de peste 5 milioane euro. Numele societatii este amintit in cadrul unor scandaluri legate de atribuirea de contracte fara licitatie, cum este cel de la Unitatea 2 Cernavoda. Romib a mai prins o afacere buna si la Suceava - s-a aflat printre societatile care au fost incluse in grandiosul proiect initiat de Consiliul Judetean: "Suceava - Utilitati si mediu la standardele europene". Romib s-a mai implicat in lucrarile de reabilitare a sistemelor de termoficare în municipiul Vatra Dornei.

Macovei - Intrarom - PD
Sirul coincidentelor continua cu societatea Intrarom. Nu poate fi pusa la indoiala legalitatea licitatiei prin care a castigat un contract in valoare de peste 20 milioane euro cu Ministerul Justitiei, condus la acea vreme de Monica Macovei. Discutia este legata de donatiile catre PD ale acestei societati, in valoare de peste 80.000 lei. Tot ce putem spune despre contractul in cauza este ca se referea la informatizarea instantelor si Parchetelor. Afacerea a fost parafata la inceputul lunii ianuarie 2006, iar banii pentru achizitionarea echipamentelor IT provin dintr-un proiect PHARE, suma totala fiind de 22 milioane euro, din care 12 milioane pentru informatizarea instantelor si 10 pentru Parchete.

Politica la multe capete
Un alt bun contribuabil, dar nu la bugetul de stat, ci la cel de partid este Elcomex IEA, care a contribuit la bugetele de partid atat la PD, cat si la PSD. Desigur, diferenta de putere in 2004 era evidenta, astfel ca PSD a primit 140.000 lei in vreme ce PD doar 8.000 lei. Evident, contractele cu Centrala Nucleara de la Cernavoda au acoperit din plin costurile din campania electorala, iar "profitul" estimat este de peste 10 milioane euro. La multe capete a jucat si societatea Apolodor Comimpex, care a preferat sa dea 40.000 lei la Alianta D.A. si 10.000 la PSD. Suma rezultata din contracte derulate in municipiul Bucuresti se ridica la aproape 500.000 euro.

Unde dai si unde crapa!
Pe linia cotizatiilor politice si a contractelor primite sunt multe societati care au indreptat banii catre Putere, pentru a-si asigura linistea. Unele dintre ele au mizat gresit initial, cand au facut donatii PSD. Apoi, daca s-au reorientat rapid, au devenit preferate de democrati. Altii, cum ar fi cei de la Ateliere CFR Grivita, au pus la bataie peste 140.000 lei pe "cartea" PSD. Miscarea nu a fost atat de castigatoare si a semanat mai mult cu influenta lui Miron Mitrea in zona decat cu apetitul atelierelor pentru finantarea campaniei. Insa nu-i problema, contractele cu banii publici depasesc o suta de milioane euro in ultimii trei ani, avand in vedere ca la Atelierele CFR Grivita se repara vagoanele CFR-ului, iar conducerea companiei
a anuntat de curand ca se lucreaza la introducerea de noi facilitati cum sunt aerul conditionat si toaletele ecologice in garniturile vechi. Pe aceeasi varianta a cotizat si Vega 93 din Galati, care a investit in PSD 25.000 lei, dar a fost "adoptata" de PD si a prosperat cu contracte in constructii care ating 25 milioane euro in ultimii trei ani. Si Romproed a cotizat la PSD cu 3.000 lei, dar a primit de la Primaria Capitalei un contract de aproximativ 10.000 euro - este vorba de o prestare de servicii de consultanta la obiectivul de investitii "Reabilitarea si extinderea sistemului de alimentare
cu apa si canalizare in incinta Gradinii Zoologice".

Constructii de milioane
Lista donatorilor catre PD are clienti pe fiecare judet, iar aici trebuie amintite si societatile Nimb Dambovita SA, cu o donatie de 10.300 lei, sau Constructii Muntenia SA, cu 10.000 lei. Ambele societati au acelasi actionar, iar banii s-au intors de o mie de ori mai mult, deoarece firmele au prins lucrari la drumuri cu bani publici in judetul Dambovita de peste patru milioane euro. Potrivit achizitiilor declarate la Monitorul Oficial, Constructii Muntenia SA a castigat in 21 ianuarie 2005, din partea Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Bucuresti, un contract in valoare de 587.532 lei. In aprilie 2005 a primit din partea Serviciului Public de Gospodarire Comunala Arges un contract in valoare de 307.227 lei. In iunie 2005, aceeasi societate a primit din partea municipalitatii Valcea un contract in valoare de 288.847 lei si din partea Primariei Braila un contract in valoare de 1.276.680 lei. Pe acelasi calapod se inscriu si societatile Selina SRL si Orizont Vest SA. Ambele au acelasi actionar si au finantat cu cate 10.000 lei campania PD. Lucrarile cu diferite primarii din Ardeal au fost controversate, dar au adus proprietarului contracte de peste sase milioane euro la licitatii indoielnice.

Contractant PSD cu castigator Alianta
La Constanta, un sponsor important al Aliantei D.A. este firma Consal Trade SRL, cotizanta cu 15.000 lei. Contractele ulterioare depasesc trei milioane euro. Furnizorul de contracte pentru Consal Trade este o importanta societate care sponsorizeaza PSD. Astfel, ARGOS a cotizat la PSD cu 13.217 lei, dar a castigat, la randul ei, contracte de peste trei milioane euro. Numai anul trecut cele doua societati au incasat dintr-un contract cu CN Administratia Porturilor Maritime SA Constanta in jur de trei milioane euro.

Elecon Plus
- sah la imaginea presedintelui
Un contract gresit al primarului din Arad a scos la iveala o alta chitibusareala imobiliara a unei firme ce a sponsorizat Alianta cu 25.000 lei in campania electorala. Societatea este Elecon Plus si se pare ca a castigat aproape trei milioane euro dintr-o afacere cu un teren al primariei conduse de Gheorghe Falca, fin de cununie al lui Traian Basescu. Primaria lui Falca a vandut catre SC Elecon Plus SRL un teren de cinci hectare, cu 838.944 euro, platibili in opt transe, in decurs de doi ani. O luna mai tarziu, Elecon vindea acelasi teren societatii timisorene Plaza Center, la pretul de 2.936.304 euro, respectiv ceva mai mult de 50 euro/metru patrat. Elecon a platit primariei pretul de achizitie al terenului din banii incasati in avans de la Plaza Center.