luni, 23 februarie 2009

Dezastru in sudul tarii: Legumele de sezon se vand la preturi duble fata de anul trecut

Taranii nu stiu cum sa-si acopere pierderile cauzate de distrugerea culturilor agricole

Pretul legumelor de sezon a explodat, din cauza secetei

In piete bucurestene, rosiile, varza, castravetii si ardeii se vand la preturi duble sau triple fata de anul trecut

Specialistii din domeniu spun ca legumele se vor scumpi cu inca 35-45% in urmatoarele trei luni, daca nu va ploua

Si fructele se vand la pret de trufandale

Seceta a grabit cu o luna culturile de pepeni, care vor disparea dupa 15 septembrie, spun producatorii

Taranii din sudul tarii care nu au avut solare se plang ca au pierdut peste jumatate din culturi

Graul din noua recolta se vinde cu 5.500 lei/kg, fapt care va determina scumpirea painii in doua-trei saptamani

Si culturile de porumb din sud-estul tarii sunt compromise aproape in totalitate

Criza de furaje in Sud! Speculantii cer sume exorbitante pe lucerna, iar taranii isi dau animalele la taiere pe nimic

Vacile se vand aproape gratis, cu 300 lei, dar nu le cumpara decat abatoarele

Ca sa-si vanda vitele la un pret mai bun, crescatorii sunt obligati sa se deplaseze in centrul sau in nordul tarii.

Caldura excesiva si seceta au dublat preturile legumelor de sezon in piete, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Specialistii din domeniu estimeaza ca, påna la toamna, legumele se vor mai scumpi cu inca 35-45%. Din cauza lipsei furajelor, taranii din sudul tarii isi vånd animalele la preturi de nimic. Vacile se vånd in prezent cu 300 de lei, in conditiile in care, anul trecut, acestea se dadeau si cu 2.500 lei.

Precupetii din piete se vaita ca jumatate din gradini le-au fost arse de soare. Criza a dus la dublarea preturilor la legume, dar si la zarzavaturi si fructe. Daca in iunie anul trecut un kilogram de rosii costa intre 1,5 lei si 2 lei, saptamana aceasta rosiile se vand cu 2,5-3 lei. „Din cauza caldurii si secetei cumplite, nu ne-au mai rasarit deloc rasadurile. Si putinele rasaduri de rosii care au crescut s-au uscat de tot. Au venit cateva picaturi de ploaie, dar cei care le-au avut pe camp au ramas fara nici o rosie. Toate s-au manat“, se plange o vanzatoare din Piata Domenii din Capitala. „Ardeiul parca l-am sadit pe foc, asa de rau s-a chircit“, spune un taran din piata. „Udatura mai mult rau le face la legume. Nici nu mai stim ce sa facem. Daca nu udam, legumele se usuca. Daca le udam, parca le fierbem“, ne-a explicat un alt vanzator de legume.

Taranii au pierdut peste jumatate din culturi
„Eu am udat pentru ca am fantana proprie si tot am pierdut jumatate din gradina. Am vecini care au pierdut peste 90% din rasaduri si legume pentru ca nu au avut apa“, ne-a spus un gradinar din Olt. Cele mai afectate au fost rasadurile de varza pentru ca acestea nu pot fi cultivate in solare. „Ce a rasarit a fost mancat de bolile
si insectele aduse de caldura. Daca pe timpul asta, anul trecut, vindeam varza cu 1 leu/kg, acum a trebuit sa tinem pretul la 2,5 -3 lei. Altfel nu ne scoatem banii nici macar pentru factura la curent“, mai spune gradinarul. Preturile de pe tarabele bucurestene sunt destul de piperate. Vinetele costa 5 lei/kg. Salata costa 2 lei bucata, iar gogosarii si ardeii kapia nu se gasesc la mai putin de 10 lei/kg. Pentru un kilogram de ceapa sau varza, gospodinele trebuie sa plateasca 3 lei, iar pentru castraveti, 2 lei. „Nu mai las la pret, ce sa mai las? Si asa de-abia imi scot si eu de-o paine, doua“, se rasteste o precupeata din Piata Domenii.

Legumele se vor scumpi cu inca 40% påna la toamna
„Producatorii sunt nevoiti sa dubleze sau chiar sa tripleze udarile din cauza caniculei. In plus
, acestia investesc mult mai mult in produsele
pentru intretinerea culturilor care au fost napadite de daunatori“, ne-a declarat Stefan Nicolae, presedintele Agrostar. „Preturile vor creste cu inca 35-40% pana in vara, daca seceta se prelungeste. Din datele pe care le detinem, asa se va si intampla“, ne-a mai spus Nicolae. In plus, acesta considera ca in urmatoarele luni importurile de fructe si legume vor exploda, pentru ca importatorii nu vor mai avea o concurenta stransa in piata. Si la pepeni, daca anul trecut sezonul a inceput dupa 1 iulie si a tinut pana in octombrie, anul acesta seceta a „impins“ sezonul cu o luna mai devreme. „Cumparatorii vor gasi pepeni numai pana pe 15 septembrie“, estimeaza doi cultivatori care vand in piata, care spun ca 90% din pepenii pe care i-au plantat s-au uscat. „Cei care au ramas s-au facut cat pumnul, dar i-am avut asigurati“, ne-au spus cei doi producatori din Amara, Ialomita. Kilogramul de lubenite este in piata 1,5 - 2 lei.

Dupa criza gråului, urmeaza cea a porumbului
Dupa ce si-au pierdut culturile de grau, producatorii din sudul tarii spun ca nici porumb nu se va face anul acesta. Taranii se plang ca nimeni nu i-a anuntat ca 31 mai a fost ultima zi in care isi puteau asigura culturile. Chiar daca multi dintre ei si-au facut asigurari pentru culturile de pepeni sau legume, nimeni nu s-a gandit ca seceta le va distruge si porumbul. „Peste 70% din porumb nu mai e bun de nimic. Am pierdut peste 25 milioane de lei pentru doua hectare de porumb, dar nu ne-a zis nimeni ca din iunie nu se mai fac asigurari. Ministrul agriculturii ar face bine sa despagubeasca pe toata lumea sau cel putin sa ne anunte si pe noi din timp ca avem an secetos“, ne-a spus un taran din Ialomita.

Taranii din sudul tarii isi vand animalele pe nimic
Pentru ca nu mai au ce sa le dea de mancare, taranii din sudul tarii isi vand animalele la preturi de nimic. Daca o vaca se vindea anul trecut cu 1.500 - 2.500 lei, anul acesta crescatorii din Olt le vand si cu 300 lei. La fel si caii, care, de la 1.300 lei vara trecuta, au ajuns acum si la 300 lei. In Mehedinti, Dolj, Olt si Teleorman bovinele nu mai sunt cumparate decat pentru taiere. Mai mult, caldura excesiva si lipsa furajelor scad productivitatea animalelor, cele mai afectate fiind bovinele. „O vaca ce produce in conditii normale 20 litri pe zi, acum daca mai da 10 litri“, ne-a spus un crescator de vaci din Teleorman. In plus, pe piata au aparut speculanti care cer preturi enorme pentru furaje. „Trebuie sa intervenim urgent si sa informam asociatiile de crescatori cu privire la zonele unde exista cantitati mari de furaje si cerere de animale“, a declarat, ieri, directorul general al Agentiei Nationale pentru Ameliorare si Reproductie în Zootehnie, Gheorghe Neata, citat de NewsIn. Contactat telefonic, acesta a enumerat, pentru „Gardianul“, zonele in care se pot gasi furaje la preturi „normale“ si in care crescatorii isi pot vinde animalele la preturi mai ridicate fata de cele din sudul tarii: Harghita, Covasna, Caras Severin, Maramures, Hunedoara si Alba.

Criza de grau fara precedent. Scumpirea painii va fi decisa in maximum trei saptamani

Firmele de morarit si panificatie apreciaza ca pretul grâului este foarte ridicat în acest an, iar cantitatile disponibile de cinci ori mai mici decât în 2006, din cauza secetei. O eventuala scumpire va fi decisa insa în doua-trei saptamâni, când materia prima utilizata va fi în totalitate din noua recolta. Pretul pentru grâul din noua recolta este, în medie, de 5.000-5.500 lei vechi/kg si poate ajunge si la 5.600-5.700 lei/kg, fata de pretul de referinta de anul trecut, de 4.500 lei/kg (multi agricultori au comercializat însa sub acest prag - n.r.), potrivit informatiilor furnizate de mai multi producatori citati de Mediafax.

O majorare a pretului la grâu va determina si o scumpire a produselor de panificatie, în special a pâinii. Reprezentantii firmelor spun însa ca, în circa doua-trei saptamâni, când vor folosi grâu din noua recolta, vor putea stabili daca si cu ce procent vor scumpi pâinea. „Deocamdata operam cu grâu din recolta veche, cu mici amestecuri din recolta noua, asta fiind si o practica în panificatie. Începând cu a doua jumatate a lunii iulie, vom folosi mai ales grâu din noua recolta si vom sti exact pe ce cantitati si pe ce calitate contam, astfel ca atunci vom putea lua o decizie privind pretul pâinii“, a spus directorul general al firmei Pambac Bacau, Alin Giurea. El a afirmat, în schimb, ca firma
va scumpi fainurile treptat, pentru început cu circa 3-4%, majorarea putând ajunge si la 20% pâna la finele lunii iulie.
Potrivit presedintelui patronatului Rompan, Aurel Popescu, în acest an, cantitatea de grau care va putea fi vânduta pentru morarit va fi de circa un milion de tone, fata de cinci milioane de tone anul trecut. Producatorii pot cumpara grâu direct de la fermieri sau pot apela la depozitari. Mai rentabila este achizitionarea de cereale direct de la agricultori, însa, dupa epuizarea acestor cantitati, firmele vor fi nevoite sa apeleze la proprietarii de silozuri.

„Pe la sfârsitul lui august, începutul lunii septembrie, vom cumpara de la silozuri, ceea ce înseamna costuri mai mari, pentru ca în pret ei îsi pun si depozitarea, si profitul. Cantitatea disponibila la agricultori va fi redusa, deoarece pentru ei e mai rentabil sa vânda catre silozuri, pentru ca depozitarii au mai multi bani
decât firmele de morarit“, a spus Popescu.

Apelul la importuri este o optiune luata în calcul de producatori pentru achizitia de materie prima. Statele vizate sunt în special cele vecine, cum ar fi Ungaria, Slovacia, Bulgaria, Republica Moldova, dar nici piete precum cea franceza sau germana nu sunt excluse. Importurile ar putea determina de asemenea scumpiri ale produselor de panificatie, întrucât implica si costuri de transport. Cum însa producatorii nu stiu înca pe ce cantitati pot conta pe piata interna, majoritatea poarta discutii „de principiu“ pentru importuri.

Ministrul agriculturii, Decebal Traian Remes, a declarat, recent, ca nu exista motive pentru scumpirea pâinii, întrucât pretul este deja în România mult mai mare decât în alte state. Producatorii nu sunt de acord si spun, din contra, ca pretul este mult mai redus în România.