luni, 23 februarie 2009

Dosarul penal „Contransimex“ a dispărut pe drumul dintre Botoş şi Morar

97 de milioane de dolari, gaura produsă bugetului de stat de firma în al cărei CA a ajuns la un moment dat şi Ovidiu Muşetescu
Dosarul penal „Contransimex“ a dispărut pe drumul dintre Botoş şi Morar

Un dosar penal greu, deschis unei firme care a fost sponsorul campaniei electorale a PD-ului în 2004, a dispărut în mod incredibil pe drumul dintre Parchetul General şi DNA. Firma Contransimex SA a derulat, începând cu 1992, mai multe afaceri, prin care a reuşit să dea statului român o gaură la buget de 97 milioane de dolari. Practic, iniţial, societatea a obţinut de la câteva bănci credite pentru achiziţionarea de camioane Mercedes şi semiremorci Schimitz. Creditul extern a fost garantat de către statul român, iar Ministerul de Finanţe chiar a aprobat un studiu de fezabilitate în acest sens. Numai că societatea a cumpărat doar maşini învechite, plătind un preţ aproape dublu!

Deşi în contractul cu statul român exista obligaţia ca maşinile să fie ipotecate în cazul în care nu existau bani pentru achitarea creditului extern, Contransimex a reuşit să vândă - cu adaos comercial - o bună parte din lotul de camioane. România a mai fost păcălită încă o dată atunci când Contransimex a vândut maşinile prin facturi invoice - ca şi cum le-ar fi exportat, pentru a fenta plata TVA-ului! În continuare, Contransimex mai face o inginerie financiară cu linii de îmbuteliere. Până la urmă, deşi firma trebuia să intre în faliment, statul român a rămas cu banii daţi, iar Contransimex a continuat să funcţioneze. În 1999, în Consiliul de Administraţie al firmei ajunge şi celebrul Ovidiu Muşetescu.

Dar, la începutul anului 2004, Parchetul Gene­ral, al cărui şef era Ilie Botoş, deschide dosar penal în legătură cu afacerile derulate de firmă. Coincidenţă, 2004 este şi an electoral, iar Contransimex se grăbeşte să sponsorizeze campania electorală a Partidului Democrat cu 4430 RON, bani albi care apar în scripte.
Tot coincidenţă, procurorii Parchetului General închid dosarul. Acesta a ajuns la procurorul Gherţea, care, la ora actuală, este cercetat de DNA, pentru abuz în serviciu în alt caz. După aceea, în mod oficial, dosarul este redeschis şi trimis la DNA. Dar la DNA nu ajunge nimic. Astfel, potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Robert Cazanciuc, dosarul a existat la Secţia de Urmărire Penală, având ca număr de înregistrare -187/P/2004. „Ulterior, dosarul a fost închis, iar, un an mai târziu, a fost redeschis.

La data de 8 noiembrie 2005, procurorii Parchetului General şi-au declinat competenţa în favoarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. În prezent, din verificările noastre pe ultimii trei ani, nu există nici un dosar al cărui obiect de cercetare să-l constitue firma Contransimex sau administratorul ei, Alfons Irinescu. Dacă nu există nici la DNA, posibil să se fi reîntors sub altă formă – conexat sau disjuns. Dar şi aşa, dacă ar fi fost în lucru la procurorii instanţei supreme, s-ar fi găsit într-un fel”, a mai declarat pentru Gândul Robert Cazanciuc.

Purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan, a declarat că procurorii anticorupţie nu au în lucru acest dosar. “Am verificat dacă procurorii DNA au în lucru acest dosar. Această cauză nu există. Dosarul nu figurează nici ca intrat, nici ca ieşit din instituţie”, a conchis purtătorul de cuvânt al DNA. Între timp, Contransimex a obţinut contracte de subantrepriză de peste 15 milioane de euro.