Fostul ministru de externe a acceptat prima pozitie pe lista PNL pentru europarlamentare dupa ce Tariceanu i-a promis ca partidul va renunta la atitudinea conflictuala fata de seful statului.
Evitarea conflictelor cu Traian Basescu si sefia Comisiei de politica externa a Parlamentului European sunt conditiile puse de Mihai-Razvan Ungureanu pentru a accepta sa deschida lista PNL la alegerile europene.
Potrivit unor surse din partid, conditiile ar fi fost discutate de Tariceanu si Ungureanu, fara implicarea altor lideri liberali. Potrivit surselor citate, acceptul lui Ungureanu pentru a fi „cap de lista” a fost conditionat de schimbarea strategiei liberalilor, acesta transmitandu-i premierului Tariceanu cu cine ar dori sa lucreze in campanie
si cu cine nu.
In mod special, Ungureanu a solicitat ca din stafful de campanie sa nu faca parte persoane care sa fi intrat in conflict cu presedintele Traian Basescu. Din acest motiv, Tariceanu l-ar fi numit sef al campaniei pe Dan Motreanu, care a avut mai putine controverse cu seful statului. Si aceasta dupa ce campania pentru referendum a fost condusa de Ludovic Orban, un cunoscut adversar al presedintelui Basescu.
Functie europeana
Pe de alta parte, Mihai-Razvan Ungureanu i-a cerut lui Tariceanu postul de presedinte sau vicepresedinte al Comisiei de politica externa a Parlamentului European. Tariceanu i-a promis ca va face lobby in randul liberalilor europeni pentru obtinerea acestui post. Pe de alta parte, liberalii urmeaza sa stabileasca, in perioada urmatoare, cine vor fi urmatorii clasati pe lista pentru Parlamentul European.
Este posibil sa fie pastrati unii dintre actualii europarlamentari, in functie de analiza activitatii acestora. Cu certitudine va fi scos de pe liste Alexandru Mortun, in conditiile in care Tariceanu este nemultumit ca reprezentantul PNL nu are activitate la Parlamentul European.
O noua strategie
Doua saptamani cu noul Tariceanu
Esecul PNL la referendum si apropierea alegerilor pentru Parlamentul European l-au determinat pe premierul Tariceanu sa-si schimbe strategia de imagine. Decizia a luat-o in urma cu doua saptamani, impreuna cu consilierii sai straini. In ultima perioada, premierul a mers pe cateva directii de actiune menite sa-i imbunatateasca popularitatea.
> Incercarea de a recupera electoratul Aliantei. In conditiile in care sondajele arata ca o buna parte a electoratului PNL ar dori refacerea Aliantei, Tariceanu a inceput sa se arate mai rezervat in declaratiile la adresa democratilor. El a spus ca nu-i considera pe fostii aliati inamici si singurul pe care l-a criticat a fost Emil Boc. In schimb, a spus ca ar dialoga oricand cu Vasile Blaga.
> Distantarea de PSD. Tariceanu a declarat ca adversarul PNL la alegerile europene va fi PSD. Cu toate ca PNL are o colaborare stransa cu PSD in parlament, Tariceanu a dezvoltat o veritabila teorie a diferentelor de viziune dintre PNL si PSD - ca social-democratii sustin o politica egalitarista, pe cand liberalii pun accent pe valoarea individului, pe drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, pe o economie
de piata sau pe promovarea tinerilor.
> Aproape de oameni. Premierul incearca sa-si schimbe imaginea de politician distant si va avea saptamanal deplasari in teritoriu. Seful PNL incearca sa aiba o relatie mai deschisa cu presa.
De altfel, sambata seara, dupa Delegatia Permanenta, Tariceanu a chemat presa la socializare. Ziaristii au avut astfel ocazia sa-l vada la pas pe strazile Brasovului, dar si fotografiindu-se cu o admiratoare. Premierul a glumit cu presa si, ca o incununare a noului sau chip, i-a insotit pe ziaristi la discoteca si a dansat. Mai mult, la iesirea din discoteca, s-a suspus unei noi runde de fotografii.