Lucrarile Comisiei pentru Codul electoral au debutat cu stingul. Pesedistul Anghel Stanciu a anuntat ca se opune proiectului, ceea ce ar putea bloca dezbaterile.
Senatorii si deputatii din comisia pentru elaborarea legislatiei electorale nu au putut discuta ieri principiile de baza ale legii alegerilor parlamentare in baza votului uninominal. Blocajul a survenit dupa ce deputatul PSD Anghel Stanciu, membru in comisie, a precizat fara echivoc ca se opune discutarii proiectului Pro Democratia care este sustinut de principalele formatiuni din Parlament: PSD, PNL si PD. „Votez dupa propria mea constiinta si nu dupa cum imi dicteaza partidul“, a declarat Stanciu, care solicita sa fie discutate toate propunerile legislative inregistrate in Parlament (circa 20). Deputatul PSD a cerut sa fie audiati toti initiatorii si a mentionat ca va sustine proiectul depus de el care are la baza votul preferential pe lista.
Contrat de liberalul Dan Motreanu, pe motiv ca nu respecta protocolul politic incheiat pe tema votului uninominal de PNL, PD si PSD, Stanciu a replicat spunind ca „votul fiecarui deputat sau senator nu este imperativ, pentru ca atunci am fi, asa cum zice Basescu, o masa de manevra“. A mai urmat o interventie „pe linga subiect“ a deputatei PSD Minodora Clivetti care a cerut sa fie luat in calcul proiectul ei care prevede ca 50% dintre mandatele de parlamentar sa fie alocate femeilor.
In situatia in care unul singur dintre deputatii PSD, PNL sau PD nu voteaza conform protocolului stabilit de conducerile celor trei partide, nu se mai inregistreaza majoritatea de doua treimi necesara adoptarii principalelor principii ale legii: vot uninominal, infiintarea colegiilor uninominale etc. Aceasta pentru ca PRM si UDMR nu agreeaza proiectul aflat in discutie. Drept urmare, presedintele comisiei, deputatul PNL Mihai Voicu, a amenintat cu dizolvarea comisiei. „Daca nu facem majoritatea necesara, voi dizolva comisia, pentru ca nu mai are ce face“, ne-a declarat Voicu. Legea ar putea fi adoptata prin asumarea raspunderii Guvernului, asa cum a anuntat anterior premierul Tariceanu.
Deputatul Anghel Stanciu ne-a prezentat argumentele sale privind pozitia adoptata in comisie. „Proiectul Asociatiei Pro Democratia (APD) nu are la baza votul majoritar uninominal cum este prezentat, ci este construit pe vot proportional prin selectie individuala. Practic se vinde cioara sub forma de papagal. Este un proiect unic in lume. Cetateanul alege de fapt tot candidatul impus de un partid politic. Daca se voteaza proportional pe lista, electoratul are posibilitatea sa aleaga pe oricare dintre cei 15 oameni aflati pe o lista, indiferent de pozitia lor. Acest sistem este utilizat in 14 state din UE“, ne-a declarat Stanciu.
„PSD nu se dezice de ce s-a hotarit, pozitia noastra nu s-a schimbat“, ne-a dat asigurari vicepresedintele social democrat Cristian Diaconescu, dupa ce a aflat ce s-a intimplat la comisie. „Toti parlamentarii PSD din comisie vor vota asa cum s-a decis initial, inclusiv domnul Stanciu. Daca va continua sa faca opinie separata, il vom inlocui din comisie“, a conchis Diaconescu. De proiectul lui Stanciu se dezic si cei doi liberali care l-au semnat cind a fost depus acum un an. „La vremea respectiva, exista un alt proiect bazat pe vot uninominal, tot al APD, dar era foarte complicat si inechitabil, si am considerat atunci ca proiectul lui Stanciu era cu un pas inainte. Acum, dupa ce a aparut noul proiect lucrat de PNL si APD, si care este cel mai bun dintre toate variantele existente, normal ca nu-l mai sustinem pe cel al lui Stanciu“, ne-a declarat liberalul Traian Dobre.
* Ce este votul preferential pe lista
Proiectul lui Stanciu a fost inregistrat in iunie 2006 si prevede lista de partid in fiecare judet. Electorii ar urma sa puna stampila pe numele unui candidat de pe lista. Cind se repartizeaza mandatele, in functie de procentul obtinut de partid, devin parlamentari acei candidati care au obtinut cele mai multe voturi pe lista respectiva.