luni, 23 februarie 2009

Noul primar al capitalei speră că problema maidanezilor va fi rezolvată uman

Noul primar al capitalei, Dorin Chirtoacă, a solicitat la prima şedinţă cu angajaţii primăriei, ca funcţionarii să fie mai deschişi în faţa cetăţenilor şi a presei, poliţia muncipală să nu aplice violenţa, iar problema câinilor vagabonzi să fie tratată într-un spirit uman.

"Când sunteţi contactaţi de un cetăţean sau de presă, trebuie să oferiţi informaţii depline. Nu avem informaţii secrete, decât cele prevăzute strict de lege", a indicat Chirtoacă. El a arătat că angajaţii primăriei vor fi selectaţi conform criteriilor profesionale şi nu în baza relaţiilor personale.

Primarul a mai cerut poliţiei municipale să nu aplice violenţa. "Încă din experianţa acumulată la Comitetul Helsinki, cunosc că există anumite cazuri de maltratare. Cetăţenii nu trebuie să aibă frică de poliţie, dar să o respecte", a spus Dorin Chirtoacă.

Una din problemele abordate la şedinţă a fost şi cea a câinilor vagabonzi. "Vreau să asigur toată asistenţa că nici-un câine nu este omorât sau otrăvit. Noi prindem câinii, îi ducem în afara oraşului şi le dăm drumul", a comunicat Tudor Manea, directorul regiei Autosalubritatea. El a subliniat că serviciile responsabile procedează în aşa mod pentru că nu dispun de terenuri speciale pe care să fie amplasate aziluri pentru maidanezi.

În acest context, primarul capitalei a cerut o "rezolvare umană" a problemei.

Dorin Chirtoacă le-a mai solicitat şoferilor de microbuze să aibă o atitudine pozitivă faţă de pasageri, să nu-i bruscheze şi să facă depăşirile regulamentar.

"Nu trebuie să facem erori, pentru că totul se va întoarce împotriva noastră ca bumerangul", a încheiat Dorin Chirtoacă, făcând aluzie la trecerea în opoziţie a fracţiunii comuniştilor din Consiliul municipal. Primarul a arătat că echipa primăriei trebuie să obţină un rezultat concret, pentru că "în 2009 şi 2011, retorica nu va mai conta".