luni, 23 februarie 2009

Comuniştii sabotează crearea administraţiei publice locale

Fracţiunea Alianţa „Moldova Noastră” condamnă acţiunile Partidului Comuniştilor de sabotare deliberată a creării administraţiei publice raionale şi locale prin provocarea lipsei de cvorum şi boicotarea constituirii noilor consilii, a declarat în cadrul şedinţei în plen a parlamentului deputatul AMN Alexandru Lipcan.

Potrivit parlamentarului, tergiversarea formării noilor consilii ascunde nişte fenomene absolut ieşite din comun - de corupere şi şantaj politic. „Timpul pierdut de comunităţile locale din cauza eşecului în organizarea noii administraţii, eşec organizat de comunişti, este exploatat intens de aceştia pentru a şantaja reprezentanţii altor partide, fie pentru a-i cumpăra cu bani gheaţă şi cu funcţii promise pe unii mai slabi de fire. Există semnale că, pentru a trece de partea comuniştilor, se propun mite de zeci de mii de dolari americani, iar în caz de refuz se ameninţă cu urmăriri şi condamnări penale”, susţine deputatul.

Lipcan a menţionat că sabotarea procesului de creare a administraţiei publice locale este o acţiune organizată centralizat, cu implicarea sau cu acordul tacit din partea mai multor autorităţi ale statului. Dovada principală este că acest procedeu se aplică simultan în 16 raioane: Anenii Noi, Cahul, Cantemir, Călăraşi, Căuşeni, Criuleni, Drochia, Făleşti, Glodeni, Hânceşti, Leova, Soroca, Şoldăneşti, Ştefan-Vodă, Teleneşti, Ungheni. Fracţiunea AMN în parlament a sesizat Procuratura Generală şi Centrul de Combatere a Crimelor Economice şi a Corupţiei, cerându-le să verifice fiecare caz de trecere de partea comuniştilor a aleşilor raionali de pe listele formaţiunilor necomuniste.

Potrivit sursei citate, se vede clar că regimul actual este incapabil să accepte în mod civilizat opţiunea electoratului, care în circa 27 de raioane înseamnă înfrângerea comuniştilor. În aceste condiţii pare a fi credibilă temerea cum că preşedintele Voronin va face uz de influenţa sa pentru a provoca situaţii de criză cu scopul anulării rezultatelor scrutinului local din 3 iunie în raioanele în care comuniştii au pierdut alegerile locale.

Fracţiunea AMN a chemat toţi exponenţii forţelor necomuniste „să-şi păstreze cu tărie poziţiile în faţa oricăror presiuni şi ademeneli venite din partea comuniştilor”.